Recept

Färsk pasta med tryffel

Avnjut tryffeln med färsk pasta. Snabbt, enkelt och lyxigt!
Antal portioner: 
Färdigt på: 20 min 
Ingredienser

1 pkt färsk spagetti
1 st morot
0.25 st rotselleri
0.5 st purjolök
1 st liten burk svart tryffel

Tryffel är en underjordisk svamp som i storlek är allt i från som en hasselnöt till cirka 10 centimeter i diameter. Den används som krydda och anses vara en delikatess. Kan vara svart, grå, brun eller vit, mest populär är den svarta franska eller den vita italienska.

Gör så här

1. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig gryta.

2. Lägg ner pastan och låt den koka cirka 6-10 minuter beroende på fabrikat och tjocklek.

3. Skala under tiden rotsakerna och purjon och gör långa "spagettistrån" av dem med hjälp av en potatisskalare.

4. Koka dem hastigt i vattnet tillsammans med spagettin när det återstår någon minut av koktiden.

5. Häll av vattnet från spagettin och grönsakerna.

6. Fördela i 4 djupa skålar eller stjälp upp det på ett serveringsfat. Rör i olivolja och hyvla över lite tryffel.

 

Tryffelomelett

Lättlagat med lyxig smak.

Ingredienser

40 gram  
3 st  
3 msk  
 
 

Tillagning

1. Dag 1: Lägg tryffeln tillsammans med de hela äggen i en glasburk med lite hushållspapper.
2. Dag 2: Knäck äggen och vispa upp dem. Skiva tryffeln fint och lägg den i de uppvispade äggen. Låt blandningen stå och dra i 1 timme.
3. Tillsätt vatten, salt och vitpeppar och grädda omeletten i en öppen stekpanna. Vänd upp omeletten på ett fat när äggsmeten fortfarande är lite lös.
4. Skär i bitar och servera med rostat bröd.

Tryffelsmör

Smör har inte bara en förmåga att höja blodfetterna – den förhöjer även tryffelaromen.
Ingredienser
  • 200 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm coqnac
  • 12-15 g färsk tryffel
  • 1 krm worcestershiresås

 

LYXIG BIFFGRYTA MED SVAMP OCH TRYFFEL

4 portioner
Ingredienser
  • 500 g entrecôte, i bit
  • 1 dl karljohansvamp, torkad
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl matlagningsvin, vitt
  • olja eller smör, att steka i
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 pkt sockerärtor
  • 2-3 tsk gotländsk tryffel
Till servering:
  • kokt råris
  1. Blötlägg svampen i rikligt med vatten i 30 minuter. Verkar svampen vara sandig så skölj gärna av den några gånger. Låt svampen rinna av innan den används.
  2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Skär entrecoten i bitar och stek på hög värme med lite olja så köttet får färg. Salta och peppra och lyft ur köttet.
  4. Lägg svampen i pannan, häll på grädde och soja. Låt sjuda cirka 10 minuter. Häll i vinet och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda ihop några minuter.
  5. Strimla sockerärtorna tunt på längden och rör ner i såsen tillsammans med köttet precis före servering. Toppa med lite tryffel och njut med gott råris.

 

Äggröra med tryffel och stekt svamp

1 stsk salt

2 msk smör

1 msk olivolja

6 st ägg

1 dl mjölk

500 g blandad svamp

Garnering

10 g tryffel

1. Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Stek den knaprig i olja och 1 msk smör på medelhög värme. Krydda med 1/2 tsk salt.
2. Vispa upp äggen och tillsätt 1/2 tsk salt och mjölk. Smält 1 msk smör i en kastrull på medelhög värme och häll i äggblandningen. Rör sakta hela tiden i bottnen till en krämig äggröra.
3. Lägg upp äggröran och häll över svampen. Skiva tryffeln supertunt och strö över.

För recept på en trerätters middag klicka på länken:

http://www.fonstret.se/Artikelarkivet/Mat/Jaga-och-laga-tryffel/

 

 



Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)